Skip to main content
home-page
home-page

Het stadscentrum is de meest verharde plek van Genk. In het verleden gaven we de voorkeur aan zoveel mogelijk verharding van de publieke ruimte, groen kreeg een decoratieve plek. Maar met de
huidige klimaatuitdagingen is het hoog tijd om het roer om te gooien. We weten inmiddels dat het plaatsen van bomen in een stad ons heel erg kan helpen om deze grote veranderingen de baas te kunnen. Zo spelen bomen een belangrijke rol in het verhogen van de stedelijke biodiversiteit aangezien ze bescherming, onderdak en voedsel bieden voor dieren en planten. Daarnaast dragen bomen bij tot verbetering van de luchtkwaliteit daardat ze vervuilende gassen (bijvoorbeeld CO2, stikstofoxide, ozon) en fijnstof kunnen absorberen. Het "hitte-eiland"-effect kan aanzienlijk verminderd worden door het plaatsen van bomen aangezien de lucht tussen de 2 tot 8 graden koeler wordt maar ook de opname van water is een belangrijke functie van bomen.

Eind vorig jaar onthulden we al de eerste ruwe plannen voor een verregaande stadsvergroening en ontharding voor onze 3 centrumpleinen (Stadsplein, Sint-Martinusplein en Grote Markt). Vanuit een gezamenlijke ambitie om Genk te transformeren naar een veerkrachtige stad wordt gezocht naar ontwerpen die passen bij de stad en haar bewoners.

Tijdens de infosessie op 13 juni 2022 werden de eerste ideeën voor de drie centrumpleinen toegelicht door Burgemeester Wim Dries, landschapsarchitect Bas Smets en schepen van Duurzaamheid
en Ruimte Toon Vandeurzen. Maar de zoektocht naar het meest geschikte ontwerp voor het stadscentrum doen we graag samen in dialoog met de bewoners, bezoekers en handelaars. Het filmpje over de toelichting kan je hier bekijken.


Op 29 juni 2022 organiseren we gesprekken en willen we samen met jullie nadenken over de ideeën die op tafel liggen. Deze gesprekken gaan door in het M-hotel (gelegen aan het Molenvijverpark - Albert Remansstraat 1, Genk). Deelnemen kan om 16.30 uur of om 18.30 uur.
Inschrijven is verplicht en kan hier.